Titovim Plavim vozom do Užičke republike

0, Srbija

Opis destinacije

Provozajte se najraskošnijim i najpoznatijim vozom, kojim su se nekad vozili predsednik Tito i lideri mnogih zemalja, i upoznajte se s lepotama i istorijom Užica i užičkog kraja. Plavi voz je turistički voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Ju- goslavije. Enterijer voza urađen je u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled mu je os- tao nepromenjen. Ovim vozom se vozili mnogi značajni lideri, poznati glumci, umetnici i drugi Titovi prijatelji. Jedina izmena u odnosu na origialnu kompoziciju je ta da voz neće vući ni jedna od lokomotivi “dizelki” već elektrolokomotiva.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Prevoz
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
  • Informacije o vozu
Datumi polazaka za 2020 godinu: 23.05; 27.06; 25.07; 22.08;26.09; 24.10.

Promotivna cena aranžmana važi za rezervacije i uplate do 28. februara: 13.000 dinara 
Redovna cena: 16.000 dinara 
Doplata za jednokrevetnu sobu je 2950 dinara 

U cenu je uključeno: 
- Karta za Plavi voz u oba smera 
- Razgledanje Užica
- Transfer do hotela na Zlatiboru
- Smeštaj u hotelu sa 4* na bazi noćenja sa doručkom ili u apartmanu slične kategorije  (doručak, večera sa muzičkim programom)
- Boravišna taksa 120 RSD po osobi dnevno
- Tematska večera
- Usluge licenciranog vodiča
- Usluge lokalnog vodiča 

U cenu nije uključeno (i potrebno je izjasniti se prilikom prijave): 
- Izlet na Kaadinjaču, Mokru Goru i Drvengrad (4 100 RSD, deca 2050 RSD)
- Izlet Užička republika (2590 RSD, deca 1300 RSD)
- Izlet na Uvačko jezero i vidikovac Molitva (5900 RSD, deca 2950 RSD) 
- Hrana i piće koji nisu uključeni u program
- Transfer od/do Novog Sada (1000 RSD)
- Doplata za jednokrevetnu sobu (2950 RSD) 

Napomene za decu Program nije preporučljiv za decu mlađu od 9 godina. 
Promotivna cena važi za rezervacije i uplate do 28. februara. 

Minimum za realizovanje ovog programa je 50 uplaćenih aranžmana 10 dana pred put. Maksimalan kapacitet voza je 110 putnika. 
Minimum za realizaciju fakultativnog izleta je 9 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih, biće ponuđena doplata za realizaciju iste u zavisnosti od broja prijavljenih. 
Plaćanje: Po dobijanju instrukcije za plaćanje potrebno je u roku od 48 h izvršiti uplatu kako bi rezervacija bila validna. Kapaciteti će se raspoređivati na osnovu uplate aranžmana a ne rezervacije. Celokupan iznos mora biti uplaćen pre početka putovanja
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika za određeni polazak, organizator će u celosti izvršiti povraćaj sredstava u perodu između 8-2 dana pred datum realizacije rezervisane ture. 
U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Putnik može besplatno otkazati putovanje do 8 dana pred polazak. 

Datumi polazaka za 2020 godinu: 28.03; 25.04; 01.05; 23.05; 27.06; 25.07; 22.08;26.09; 24.10. 
Od aprila do oktobra funkcionisaće letnji program. U letnjem programu, razgledanje Užica i Kadinjače biće prvog dana, dok će drugog biti organizovano nekoliko izleta među kojima i poseta Uvcu, krstarenje Drinom do Višegrada i mnogi drugi. 
Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja Organizatora putovanja – Magelan Travel. Prema Zakonu o turizmu, Organizator je osiguran za troškove nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska, u zemlji i inostranstvu usled insolventnosti Organizatora, polisa osiguranja br. 100167847, od 25.01.2019. god. osiguravajuće kompanije Wiener Stadtische. 

Informacije o hotelu: Hotel Iris 4* je noviji hotel koji se nalazi u samom centru Zlatibora. Izgrađen je u planinskom modernom stilu. Hotel ima spa centar (sauna, teretana, slana soba i bazen – uključeni u cenu). Sve sobe i apartmani poseduju mini bar, Wi-fi, LCD i kablovsku, fen i telefon i imaju terase sa predivnim pogledom na šumoviti deo Zlatibora. 

NAPOMENA: svi putnici ture „Titovim Plavim vozom do Užičke republike“ koji kreću sa stanice Topčider 28. marta, 2020. biće smešteni u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru, umesto u hotelu Iris. Odlučili smo se za ovaj hotel pre svega zbog toga što je su Tito i Jovanka često boravili u njemu, te se u hotelu još uvek čuvaju meniji koji su njima posluživani. Iz toga razloga, u istom hotelu biće organizovana i tematska večera inspirisana Titom i starim vremenima. Inače, hotel je kompletno renoviran i kategorisan je sa 4 zvezdice.

Prvi dan, subota: 

Za putnike koji kreću iz Novog Sada, polazak autobusa je u 8.00 sa parkinga kod hotela „Sa- jam“. Polazak Plavog voza sa stanice Topčider je u 10.00. Molimo sve putnike da budu na stanici najmanje 30 minuta ranije. Sledi prijatna troipočasovna vožnja tokom koje ćete se zabaviti slušanjem priča o ovom ču- venom vozu i poznatim ličnostima koje su se vozile njime. Plavi voz je turistički voz luksuznog tipa korišćen za potrebe nekadašnjeg predsednika SFR Ju- goslavije, Josipa Broza Tita. Enterijer voza urađen je u stilu art dekoa i posle više od pola veka izgled mu je ostao potpuno nepromenjen. U Titovo vreme, ovim raskošno opremljenim vozom putovalo je više od šezdeset stranih državnika i najuticajnijih lidera lideri XX veka: britanska kraljica Elizabeta, princ Filip i princeza Ana, Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev, Gamal Abdel Naser, Mahatma Gandi, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, Konstantin Karamanlis, kao i mnogi drugi. Inače, u vozu se nalazi i takozvana "gluva soba" u kojoj je Tito donosio državne odluke i vodio poverljive razgovore. U njegovoj radnoj sobi, u kojoj je potpisivao akta, nalazi se i neka vrste preteče mobilnog telefona, kojim je on još davne 1959. godine mogao da razgovara s visokim funkcionerima u Jugoslaviji. 

Sve ove prostorije videćete uživo tokom vožnje. Dolazak u Užice predviđen je za 13.30, posle čega ćete u pratnji vodiča krenuti u obilazak grada, u kom je od septembra do novembra 1941 postojala Užička republika, prva i jedina oslobođena teritorija u porobljenoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Obići ćemo čuveni Muzej ustanka, Trg Svetog Save i Trg partizana. Osim toga, u okviru ture obići ćemo I staru hidrocentralu na reci Đetinji, prvu u Evropi podignutu po principima Nikole Tesle i drugu u svetu posle one podignute na reci Nijagari pet godina ranije. Po završetku obilaska, koji traje oko dva i po sata, sledi transfer do Zlatibora i smeštaj u iz- abrane hotele ili apartmane. Slobodno vreme do 20.00 kada počinje specijalna tematska večera. Ova večera zamišljena je kao „povratak“ u vreme bratstva i jedinstva, odnosno, kao veselo druženje uz muziku iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao i onu iz vremena starog do- brog pop-roka bivše Jugoslavije. Osim ukusnih specijaliteta užičkog kraja, na švedskom stolu će se naći i neka omiljena Titova jela. Očekuju vas dobar provod i nezaboravno druženje. 

Drugi dan, nedelja: 

Posle doručka, sledi odlazak na fakultativni izlet za koji ste se opredelili prilikom rezervacije ture. Zbog planiranja adekvatnih vozila i kompletne organizacije, izlet je potrebno izabrati prilikom rezervacije ture. Prijava na izlet na licu mesta neće biti moguća. Ukoliko ne želite da idete na izlet, imate slobodno vreme. Predlažemo da krenete u obilazak Zlatibora, prošetate se oko jezera, pešačite do Tornika ili po okolnim proplancima. 

Važno! Za putnike koji ne žele da idu na izlete, organizator putovanja ne obezbeđuje transfer do železničke stanice u Užicu. 

Prvi izlet: Mokra gora Tour: Spomen-kompleks Kadinjača, manastir Rujno, jezero Vrutci, Mokra gora, Jatarice, crkva Svetog Jovana, Bele vode, Drvengrad, ručak u Drvengradu. Napomena: Minimalni broj prijavljenih za realizaciju izleta je 9 putnika. Polazak na izlet je u 9.00 sati. Prvo mesto koje ćemo posetiti je Kadinjača, spomen-kompleks posvećen borcima Radničkog bataljona koji su novembra 1941. poginuli štiteći odstupnicu stanovništvu Užica. Sa ovog veličanstvenog mesta pruža se divan pogled na okolne planine. Sledi poseta manastiru Rujno/Rujan iz XVI veka poznatom po tome što je u njemu 1536. odštampana prva srpska knjiga. 

Sledeća stanica je jezero Vrutci gde ćemo obići 77 metara visoku branu s koje je pruža fan- tastičan pogled na jezero i okolinu. Naredna destinacija je selo Šargan-Vitasi na Mokroj gori odakle polazi čuvena Šarganska os- mica. Sledi obilazak Jatarica, otvorenog muzeja parnih lokomotiva, Crkve Svetog Jovana i Be- lih Voda, izvora mineralne vode. Poslednja stanica naše ture je Drvengrad, nadaleko poznato etno-selo i dom našeg čuvenog režisera Emira Kusturice. Posle obilaska, sledi ručak u Drvengradu. Vreme trajanja ovog izleta je oko 6 sati i povratak u Užice je predviđen je za oko 15.00 časova. Slobodno vreme do polaska Plavog voza za Beograd. CENA: 4 100 RSD, deca 2050 RSD 

Drugi izlet: Užička Republika Tour: Obilazak spomenika i mesta osnivanja Prve partizanske čete (Tatinac iznad Užica), obilazak spomenika i mesta osnivanja Druge partizanske čete (planina Tara), od- lazak do vidikovca Crnjeskovo na Kaluđerskim vodama, obilazak spomen-kompleksa Kadin- jača. Napomena: Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je 9 putnika. Polazak na izlet je oko 9.00 sati. 

Sva mesta koja se obilaze na ovoj turi neposredno su povezana za sam početak oružane borbe tokom Drugog svetskog rata i formiranje partizanskih četa pre i tokom trajanja Užičke republike. Izuzetak čini poseta prelepom vidikovcu Crnjeskovo na Tari sa kog se pruža veličanstven pogled na okolinu.  Vreme trajanja ovog izleta je oko 4 sata, posle kog imate slobodno vreme za ručak i predah do polaska Plavog voza za Beograd. CENA: 2590 RSD, deca 1300 RSD 

Treći izlet (dostupan za rezervisanje od 1. maja) Uvac Tour: Vožnja brodićem po Uvačkom jezeru, razgledanje meandara, poseta čuvenom vidikovcu Molitva i posmatranje beloglavih supova. Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je 2 putnika. Posle ranog doručka, sledi polazak ka Uvcu. Tokom ovog izleta, otkrićete čarobne lepote ovog smaragdnozelenog jezera, zadivićete se lepotama njegovih jedinstvenih meandara, os- tati bez daha kad pred vašim očima pukne pogled sa vidikovca Molitva, uživati u veličanstvenom letu najvećih supova u ovom delu Evrope i, ukoliko želite, isprobaćete na- cionalne specijalitete tog kraja. Polazak Plavog voza sa železničke stanice u Užicu je 16.45. Dolazak u Beograd je oko 19.15 časova. Dolazak u Novi Sad je oko 21.00 čas. CENA: 5900 RSD, deca 2950 RSD. 


Po dobijanju instrukcije za plaćanje potrebno je u roku od 48 h izvršiti uplatu kako bi rezervacija bila validna. Kapaciteti će se raspoređivati na osnovu uplate aranžmana a ne rezervacije. Celokupan iznos mora biti uplaćen pre početka putovanja.

MGLN
Informacije o vozu: Plavi voz je kompozicija od više različih vagona iz 1954.g. koji su napravljeni za potrebe Josipa Broza Tita. Osnovni sastav Plavog voza čine Titov salon, Svečani salon, De Golov vagon, Vagon restoran, dvoje energetskih kola i službeni vagon. Opremljen u stilu art dekoa sa luksuznim nameštajem tog vremena. Nakon pola veka dobro je održavan i još uvek zadržava svoj originalni izgled, s većinom originalnog dizajna enterijera. Ukrašen je drvenim elementima od mahagonija, kruške i oraha. Svi vagoni imaju udobnu opremu, klima uređaj i originalno ozvučenje iz tog vremena. Kompoziciji po potrebi mogu da se priključe i vagoni sa konferencijskim delom i spavaćim kabinama. Lokomotiva neće biti originalna već elektrolokomotiva novijeg datuma. 

Grčka

Hotelski i apartmanski smeštaj

Turska

Idealan odmor za celu porodicu